Pytanie:
Dlaczego oferta losowania nie jest rejestrowana, ale wystawianie czeku jest rejestrowane?
Zuriel
2020-02-18 07:37:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Podczas nagrywania gry zazwyczaj nie rejestruje się oferowania remisów (jeśli tak, w jaki sposób i czy jest to wymagane?), podczas gdy wskazuje się, że dany ruch daje czek, używając + (lub ++ w przypadku podwójnych czeków).

Zastanawiam się, czy jest to logiczne. W rzeczywistości nie jest trudno stwierdzić, czy ruch daje czek (lub podwójny czek), czy nie, ale gdy oferta na remis nie zostanie zarejestrowana, praktycznie niemożliwe jest jej poznanie przez odczytanie ruchów.

Pamiętam, że kiedy po raz pierwszy zacząłem grać w szachy (miałem wtedy około 12 lub 13 lat), nie tylko zaznaczałem szach i mata, ale także dodawałem „!”, „?” Itd. * W czasie rzeczywistym w miarę wykonywania ruchów * !
@Michael, zobacz odpowiedź poniżej: wydaje się, że dodaje „!” i "?" narusza zasady FIDE 8.1b.
Dzięki, bez wątpienia zasady gimnazjum różniły się nieco od FIDE ... nie wspominając o tym, że szybko poprawiłem swój błąd po odrobinie drażnienia i nauki prawidłowego stosowania tych notacji po dokładnej analizie * po fakcie *.
Dwa odpowiedzi:
#1
+20
PhishMaster
2020-02-18 07:47:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zarówno rejestrowanie czeków, jak i ofert losowania to osobiste preferencje i żadne z nich nie jest wymagane w Twoim zapisie.

W rzeczywistości zapisuję oba czeki jako „ + ” lub „ ++ ”i losuj oferty jako„ (d) ”. Wiem, że nie tylko ja notuję oferty losowania, ponieważ mam znajomych, którzy robią to samo. Zapisuję również czasy.

Celem notacji jest to, abyś ty lub arbiter mógł odtwarzać grę, a żadne dodawanie notacji nie jest do tego odpowiednie. Po prostu chciałbym wiedzieć dla własnej pewności, jeśli wrócę później.

Zasady FIDE faktycznie odnoszą się do ofert losowania.

8.1b Protokół będzie używany tylko do zapisywania ruchy, godziny zegarów, oferty losowania, sprawy dotyczące roszczenia i inne istotne dane.

Dzięki! Jedna uwaga: kiedy czytam profesjonalne rekordy gier, często widzę notacje czeków +, ale nigdy nie zapisano żadnych ofert losowania.
Wygląda na to, że FIDE zezwala tylko na nagrywanie ofert losowania, ale nigdy tego nie wymaga.
@Zuriel Prawidłowo. Nie wymagają tego, ani notowania czasów ... po prostu pozwalają na to, jeśli gracz chce. O ile nie widać na profesjonalnych arkuszach wyników, może to być po prostu gracz (może nie wystarczający OCD) lub nie było ofert remisu w grze. Większość gier, w których widziałem arkusze wyników, wygrywała, w przeciwnym razie po co je publikować, więc prawdopodobnie była przewaga, a tym samym mniejsza szansa na ofertę remisu.
Dzięki! Ale z pewnością istnieją odrzucone oferty losowania. Czy znasz choćby jeden przykład zarejestrowanych odrzuconych ofert remisu między zawodowymi graczami w formalnej grze?
Nie, nie mogę powiedzieć, że mam taki przykład. Mówię tylko, że na pewno istnieją, ale bardziej prawdopodobne jest, że my, publiczność, nie zobaczylibyśmy takiego protokołu, ponieważ gra byłaby równa, gdyby była oferta remisu (oczywiście, mogłaby zostać odrzucona) i publiczność lubi decydujące gry, a decydujące gry trafiają do magazynów itp.
Uwielbiam to, jak rzucają zastrzeżenie na koniec „i inne istotne dane” - to jak pasywne, agresywne powiedzenie „proszę, nie rysuj ani nie zapisuj obelg na arkuszu wyników”.
`+` to czek, `#` mat, co oznacza `++`? Poważny czek?
@Mast Podwójny czek.
#2
+19
Brian Towers
2020-02-18 16:24:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zgodnie z FIDE Laws of Chess:

Dodatek C. Notacja algebraiczna

C.12 Oferta remisu będzie oznaczona jako (=)

Podobnie jak w przypadku szeregu przepisów dotyczących rejestrowania ruchów, arbitrzy nie egzekwują tego bezwzględnie. Kiedyś grałem w turnieju, w którym bardzo młodszy arbiter wygłosił krótką przemowę do nas, graczy, z poleceniem zapisywania ofert remisowych. Nie jestem pewien, czy ktoś poświęcił dużo uwagi.

Poważną kwestią związaną z rejestrowaniem ofert remisu jest to, co robisz, gdy przeciwnik ci przeszkadza, wielokrotnie oferując remisy? Jeśli złożysz skargę do arbitra, pierwszą rzeczą, jaką zrobi arbiter (jeśli jest dobry), jest poproszenie cię o wskazanie na swoim protokole ruchów, w których padły oferty remisu. Jeśli nie zapisałeś żadnych ofert remisu w swoim protokole, będziesz tracić czas.



To pytanie i odpowiedź zostało automatycznie przetłumaczone z języka angielskiego.Oryginalna treść jest dostępna na stackexchange, za co dziękujemy za licencję cc by-sa 4.0, w ramach której jest rozpowszechniana.
Loading...