Pytanie:
Czy to zła etykieta, aby przeciwnik przegrał na czas, gdy pozycja jest wyraźnie narysowana?
Joe
2020-05-19 22:52:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Któregoś dnia grałem w szybką grę (30 minut z każdej strony) online. Wpadłem w kłopoty z czasem, ale udało mi się zamienić pozycję na remisową końcówkę. (Nie tylko teoretyczny remis - czysty remis dla obu stron.) W końcowych momentach gry miałem mniej niż 20 sekund na moim zegarze, a mój przeciwnik zaczął mnie wielokrotnie sprawdzać, próbując sprawić, że przegrałem na czas. Wiem, że jest to standard w grach typu blitz lub bullet, ale uznałem to za złą formę, biorąc pod uwagę, że graliśmy wolniejszą kontrolą czasu. Czy mam rację, wierząc, że jest to naruszenie etykiety, nawet jeśli jest to ściśle legalne?

Edycja nr 1: Oto ostateczne stanowisko. (Trochę źle pamiętałem, co zrobił mój przeciwnik - nie sprawdzali mnie wielokrotnie. Zamiast tego bezcelowo poruszali swoim gońcem. Jednak nie sądzę, żeby miało to duży wpływ na debatę. Grałem białymi.)

  2b5 / 1kP1K3 / 8/8/8/8/8/8 w - - 16 86  

Edycja nr 2: Wspomniano, że tam to kolejne podobne pytanie, które zostało już zadane na giełdzie szachowej. Chociaż doceniam podobieństwo między tymi dwoma pytaniami, uważam, że fakt, że grałem w szybką grę, może mieć wpływ na odpowiedź. Nie wszyscy się z tym zgadzają, ale niektórzy ludzie mają takie przekonanie. Dlatego chciałbym pozostawić to pytanie otwarte.

Powiązane: [Czy marnowanie czasu przeciwników przez wystawianie czeku na koniec gry to sportowiec?] (Https://chess.stackexchange.com/q/26828/7297)
Siedem odpowiedzi:
#1
+20
Brian Towers
2020-05-20 00:29:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Etykieta tak naprawdę nie wchodzi w grę, chyba że nazywasz się Gata Kamsky (ostrzeżenie w mocnym języku dla linku). Zasada jest bardzo prosta. Jeśli chcesz, aby flagowanie było częścią gry, graj bez przyrostu, w przeciwnym razie zawsze graj z przyrostem.

#2
+9
Inertial Ignorance
2020-05-20 13:34:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ogólnie tak, zgadzam się z tobą. W szybkich kontrolach czasowych jest to w porządku, ale w dłuższych można to uznać za niesportowe (chociaż nie jest to sprzeczne z zasadami gry online).

Nie stanowiłoby to problemu w grze OTB, ponieważ jeśli pozycja jest zdecydowanie remisem, można by ją odebrać z arbitrem.

Dlaczego etyka miałaby być inna w przypadku dłuższej gry i krótszej? Myślę, że [ta odpowiedź] (https://chess.stackexchange.com/a/26829) wyznacza lepszą linię.
#3
+7
Brian Towers
2020-05-21 04:14:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oto ostatnia pozycja. (Trochę źle pamiętałem, co zrobił mój przeciwnik - nie sprawdzali mnie wielokrotnie. Zamiast tego bezcelowo poruszali swoim gońcem. Jednak nie sądzę, żeby miało to duży wpływ na debatę. Grałem białymi.)

  [fen "2b5 / 1kP1K3 / 8/8/8/8/8/8 w - - 16 86"]  

Tutaj zasługujesz na przegraną, jeśli nie możesz wymusić remisu:

  [fen "2b5 / 1kP1K3 / 8/8/8/8/8/8 w - - 16 86" ] 1. Kd8 Bh3 2. c8 = Q Gxc8  

W końcowej pozycji po BxQ jest to pozycja martwa, żaden gracz nie może w żaden sposób matować i jest to remis. Wszystkie dobre serwery online natychmiast kończą grę jako remis, bez potrzeby oferowania losowania i akceptacji.

i zgodnie z artykułem 5 w [FIDE Laws of Chess] (https://old.fide.com/fide/handbook.html?id=208&view=article) jest to automatyczne losowanie.
#4
+6
John Coleman
2020-05-20 18:43:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

30 minut to wciąż szybka gra, w której czas jest istotnym czynnikiem. Błędny czas jest tak samo błędny, jak nieudolne fragmenty. Spóźniłeś się, więc po co narzekać?

#5
+3
David
2020-05-20 11:13:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

To rzeczywiście zła etykieta i turnieje zmierzają w kierunku gier ze wzrostem z powodu takich sytuacji. W rzeczywistości, jeśli twój przeciwnik wyraźnie nie stara się wygrać „konwencjonalnymi metodami”, możesz zadzwonić do arbitra i zgłosić remis.

Jednak w Internecie wszystko idzie

@RogerKrueger [Podręcznik Fide * Wytyczne III. Gry bez przyrostu, w tym Wykończenia Quickplay *] (https://handbook.fide.com/chapter/E012018) wspomina o kilku istotnych zasadach, w szczególności III.5.1 _ „Jeżeli arbiter zgodzi się, że przeciwnik nie może wygrać w normalny sposób, lub że przeciwnik nie podjął żadnych starań, aby wygrać mecz w normalny sposób, ogłasza remis. W przeciwnym razie odkłada decyzję lub odrzuca roszczenie. "
#6
+2
Christopher
2020-05-21 01:31:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Naprawdę nie rozumiem, co się stało. Rozumiem, że byłeś biały? W pokazanej pozycji czarne mają tylko gońca, co jest niewystarczającym materiałem do matowania. Jeśli biały skończy się czas, gra kończy się remisem.

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli gra nie jest jeszcze w remisie, ale poprawna gra każdego gracza nieuchronnie prowadzi do remisu, a jeden gracz ma znacznie więcej czasu niż inny, nie sądzę, że jest to zła etykieta dla gracza, który ma więcej czasu na przedłużenie gry w nadziei, że drugi gracz popełni błąd lub skończy mu się czas. Zegar jest częścią gry. Jeśli nie zostawisz sobie wystarczająco dużo czasu na ukończenie gry, drugi gracz zasługuje na zwycięstwo.

#7
+2
Roger Krueger
2020-05-21 03:27:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ważna próba wygrania meczu legalną drogą.

Przeciąganie martwej gry tylko po to, by zirytować przeciwnika, jest złe, ale nie jest to ani nielegalne, ani to, co się tutaj wydarzyło.

Przy okazji, to łatwy wymuszony remis ... Białe to ruch: Kd8, Bany (wszystkie ruchy króla tracą gońca), c8 = Q +, Gxc8 draw / material Czarny ruch: Kany, Kd8, Kb7, Kd7, Kany, Kd8, Kb7 powtarza się.

Jeśli czarne chcą aby osiągnąć / przekroczyć 50 ruchów, potrzebowali króla przed pionkiem. Ale teraz nie mogą tego wymusić. Jedyne, co musi zrobić biały król, to unikać jasnych kwadratów / czeków.



To pytanie i odpowiedź zostało automatycznie przetłumaczone z języka angielskiego.Oryginalna treść jest dostępna na stackexchange, za co dziękujemy za licencję cc by-sa 4.0, w ramach której jest rozpowszechniana.
Loading...