Pytanie:
Czy ta strategia „gąsienicy” była dobrym sposobem na awansowanie pionków?
Rewan Demontay
2019-10-22 07:36:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Niedawno grałem w końcówce jako czarne, w której wymyśliłem głupi, ale skuteczny sposób na awansowanie moich podwójnych pionów. Oto odpowiednia część gry.

  [FEN "8 / 6p1 / 2p2kp1 / 1p1p4 / p2P2K1 / P1P5 / 1P6 / 8 w - - 0 1"] 1. Kf4 g5 + 2. Kg4 g6 3. Kg3 Kf5 4. Kf3 g4 + 5. Kg3 g5 6. Kg2 Kf4 7. Kf2 g3 + 8. Kg2 g4  

Następnie białym zabrakło czasu i wygrałem .

Oboje byliśmy na wyczerpaniu co do sekund na zegarze i pomyślałem, że to dobry pomysł. To dlatego, że pomyślałem: „Dlaczego muszę myśleć, skoro mogę po prostu zagonić Białego Króla na szachownicy, to systematyczny sposób, który oszczędza mi marnowania zbyt wiele czasu na myślenie o przyszłości?”

Jednak moja „gąsienica” planuje naprawdę dobrą strategię w tej sytuacji końcowej?

Siedem odpowiedzi:
#1
+15
Arlen
2019-10-22 19:05:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

tl; dr: „Tak.”

Dyskusja: Technicznie rzecz biorąc, ta pozycja jest regulowana przez podstawową koncepcję „piona podanego na zewnątrz”, a metodą wygrywającą jest użycie tego piona do ograniczenia przeciwnika zdolność króla do obrony innych pionków na szachownicy.

Najczystszym wyrazem tego pojęcia jest odpowiedź Davida, która polega na tym, że wystarczy użyć jednego pionka, a drugiego zostawić jako Damoclean Sword wiszący nad głową króla przeciwnika.

Ale biorąc pod uwagę szczególny przypadek tej sytuacji (w rzeczywistości masz dwa poza podanymi pionkami, a nie tylko jeden), możesz również zdecydować, że grasz wyłącznie jako pojedynczy Końcowa gra pionka g, ale z ruchem w tempie w ręku. Aby to zrobić, użyłbyś „głowy” gąsienicy (głównego pionka g) wraz ze swoim królem, aby wypchnąć króla przeciwnika do tyłu na tylny szereg. (Robiąc to, kiedy twój król przesuwa się obok twojego pionka, trzymaj go na środku - f plik - stronie twojego piona g.) Kiedy to się stanie (powiedzmy, że twoje K osiągnie f3, pion g3 i przeciwnika K idzie do f1, aby uniemożliwić królowi przejście przed pionkiem), po prostu popychasz pionka g do przodu na g2, a kiedy on przesuwa się na g1, aby zablokować ruch pionka, przesuń pionka g najbardziej wysuniętego do tyłu z g7 do g6, pozostawiając przeciwnikowi wybór, czy zejść z drogi prowadzącemu pionowi g i pozwolić mu na hetmana, czy też przesunąć jednego z jego pozostałych pionów i pozwolić ci stworzyć hetmana z jednego z twoich pozostałych pionów.

Prawdopodobnie rozegrałbym to w ten sposób, po prostu dlatego, że wydaje mi się to najmniej skomplikowane, ale na tej pozycji jest wiele zwycięskich pomysłów i żaden z nich nie jest obiektywnie lepszy od innych.

Trzecią metodą na wygraną byłoby (w pewnym sensie) „pat” białego króla na skrzydle królewskim i czekanie, aż białe przestawią pionek b lub c.
#2
+12
PhishMaster
2019-10-22 14:38:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ogólnie wszystko jest w porządku i działało świetnie. To powiedziawszy, bez szczegółowego obliczenia ewentualnych awansów i impasu po stronie k, najłatwiejszą wygraną będzie bieg do b2 i po prostu zakolowanie piona a, ponieważ i tak możesz to zrobić. Najlepiej jest to zrobić, gdy p na g6 jest wciąż daleko, a białe nie mogą tego zignorować, więc musi to zrobić jako pierwszy, a to jest BARDZO powolne.

Moim początkowym instynktem było biec do b2 dużo wcześniej. To jest prostsze.

P.S. Ponadto, jak wspomniał najpierw Taemyr, a potem OverlordAlex, naprawdę nie ma zagrożenia patowego, ponieważ nawet jeśli dojdziesz do g2 +; Kg1 Kg3; biały nadal ma b3 ab; a4 b2; a5 b1 = Q i mate. Nie powinienem był się tym martwić.

  [FEN "8 / 6p1 / 2p2kp1 / 1p1p4 / p2P2K1 / P1P5 / 1P6 / 8 w - - 0 1"] 1. Kf4 g5 + 2. Kg4 g6 3. Kg3 Kf5 4. Kf3 g4 + 5. Kg3 Ke4 6. Kxg4 Kd3 7. Kg5 Kc2 8. Kxg6 Kxb2 9. Kf6 Kxa3 10. Ke6 Kb3 11. Kd6 a3 12. Kc6 a2 13. Kd5 a1 = Q  
Nie ma to znaczenia dla silnika, ale zagranie Kc4 po pożarciu pionków (np. Zamiast „11. .. a3”) upraszcza dalsze obliczenia, ponieważ zasadniczo możesz wstępnie podbić do mata.
@phihag Masz rację, a nawet w następnym ruchu. Właściwie nie robiłem tego z silnikiem, a pozycja końcowa jest tak łatwa, że ​​nie szukałem lepszego ruchu, ale i tak jest dużo łatwiej. Dobra decyzja.
#3
+9
Savage47
2019-10-22 07:49:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Białe są w zugzwangu, więc podstawowa idea zmuszania białych do cofania się pionkami w dodatkowych tempach jest całkowicie poprawna.

Nadal musisz wymyślić, jak królować bez impasu, ale masz dobry pomysł.

Pat nie jest problemem, ponieważ białe mają pionki po stronie hetmanów, którymi będą musiały się poruszać, dając czarnym alternatywną drogę do zwycięstwa. Brak tych łap to kolejne pytanie.
„zugzwang” to angielskie słowo? Nie spodziewałem się tego. „Blitzkrieg” ok, bo ma wyjątkowe znaczenie historyczne, ale „zugzwang”?
@HeadhunterKev Angielski czy nie, to _jest_ termin szachowy. (Niestety, wiem to tylko z oglądania Criminal Minds, ale wciąż ...)
Wpis z Wikipedii „zugzwang”: https://en.wikipedia.org/wiki/Zugzwang (TIL)
#4
+6
David
2019-10-22 14:47:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Było OK, ale niepotrzebne. Mogłeś zostawić swojego „tylnego” pionka na polu startowym, aby twój przeciwnik tracił więcej czasu, zamierzając go zbić. Wtedy możesz wejść na stronę hetmańską i zabrać wszystkie jego piony.

Końcówkę i tak łatwo wygrać, więc nie ma jednej drogi do zwycięstwa. Na przykład możesz skończyć z pionkami opuszczającymi białego króla bez żadnych ruchów, zmuszając go do oddania panws (ale uważaj na impas!)

#5
+1
Brian Towers
2019-10-22 14:37:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

To była bardzo rozsądna strategia. Nigdy nie musisz się martwić o pat, ponieważ w kluczowym momencie, tak jak w tej chwili, twój król może udać się na stronę hetmańską, aby zabrać pionki na b2 i a3, a następnie królować za twojego pionka, podczas gdy twój przeciwnik jest zajęty zbieraniem twoich pionków g.

Nie musi się martwić o pat, ponieważ jeśli białe nie są w stanie poruszyć, jego król biały jest zmuszony do przesunięcia pionka.
#6
+1
Ross Millikan
2019-10-23 00:50:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Z pozycji końcowej bez pionków od strony hetmańskiej białe mogą przejść na g1, przejąć przeciwnika i mieć remis. Gdybyś właśnie awansował przedniego pionka g, aż doszło do g3, miałbyś g6 do dyspozycji przeciwnika i hetman przed pionkiem g.

#7
+1
Reinstate Monica
2020-08-13 03:19:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Twoja strategia była dobra. Najlepszym pomysłem byłoby zatrzymanie króla białych w impasie, a następnie czekanie, aż białe stracą piona siłą. Następnie łatwo awansujesz i mata króla czarnych.



To pytanie i odpowiedź zostało automatycznie przetłumaczone z języka angielskiego.Oryginalna treść jest dostępna na stackexchange, za co dziękujemy za licencję cc by-sa 4.0, w ramach której jest rozpowszechniana.
Loading...